„Parlamentul” de la TIRASPOL a votat: Amendă sau arest pentru folosirea denumirii Transnistria. Care este porecla acceptată a județului

Parlamentul de la TIRASPOL a votat: Amendă sau arest pentru folosirea denumirii Transnistria. Care este porecla acceptată a județului
Publicat: 04/09/2024, 18:27
Actualizat: 04/09/2024, 19:02

Adunarea de la Tiraspol, denumită impropriu parlament, un fel de organ legislativ nerecunoscut, a adoptat iniţiativa lui Vadim Krasnoselski (foto), liderul de facto al regiunii separatiste din Republica Moldova, care a propus interzicerea utilizării termenului „Transnistria”, în caz contrar fiind prevăzute pedepse. Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski va înainta „organului legislativ” de la Tiraspol un proiect de lege care să echivaleze cuvântul „Transnistria” cu simbolurile nazismului, deși nazismul, de la partidul național-social german al lui Hitler, a apărut mult după denumirea Transnistria, teritoriu „ucrainean” cu populație majoritar română.

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski s-a declarat la sfârşitul lunii august împotriva utilizării termenului „Transnistria”. El a spus că va înainta organului legislativ de la Tiraspol un proiect de lege care să echivaleze cuvântul „Transnistria” cu simbolurile nazismului.

La noi nu poate fi folosit termenul Transnistria. Acesta înseamnă sânge, suferinţă, ură, război, consideră Krasnoselski.

Denumirea oficială pe care o folosesc autorităţile din teritoriul separatist este Republica Moldovenească Nistreană (RMN), așa cum scrie clar, în caractere slavone, pe stema județului.

Cinci sute de euro sau două săptămâni arest pentru neconformare

Parlamentul nerecunoscut de la Tiraspol a votat miercuri în două lecturi „iniţiativa preşedintelui de a interzice folosirea termenului Transnistria în raport cu denumirea teritoriului”. Iniţiativa a fost susţinută cu unanimitate. Dar, spre deosebire de forma iniţială propusă de liderul de la Tiraspol, pedepsele au fost înăsprite. Astfel, sunt prevăzute amenzi de peste 10.000 de lei (moldoveneşti, cca 500 de euro) sau până la 15 zile de arest.

În proiectul de lege propus de Krasnoselski, pentru utilizarea cuvântului „Transnistria”, era prevăzută o amendă între 150 lei şi 300 de lei sau până la 15 zile de arest pentru persoanele fizice. Pentru funcţionari erau prevăzute amenzi de până la 600 de lei, iar pentru persoanele juridice – până la 7 500 de lei.

Miercuri, postul de televiziune TSV a raportat că „legea prevede răspunderea sub formă de arest pentru 15 zile” sau amendă de până la 416 lei pentru persoanele fizice, până la 787 lei – pentru funcţionari şi pentru persoanele juridice – până la 10.112 lei.

„A triumfat dreptatea istorică”

„Astăzi a triumfat dreptatea istorică”, a declarat liderul nerecunoscut al regiunii după adoptarea legislaţiei. „Termenul Transnistria este echivalat cu o manifestare a nazismului şi dacă va fi folosit public ar trebui să apară răspunderea administrativă. (…) Astăzi a triumfat dreptatea istorică. (…) Pentru mine Transnistria este un termen în spatele căruia stau foamea, devastarea, uciderea oamenilor, Holocaustul. Când ne numesc Transnistria, pentru mine, ca cetăţean al regiunii, este o jignire”, a spus Krasnoselski.

Chişinăul a declarat că iniţiativa lui Krasnoselski contravine realităţilor istorice, relatează NewsMaker. Biroul pentru politici de reintegrare de la Chişinău a declarat pentru NewsMaker că iniţiativa lui Krasnoselski contravine realităţilor istorice, întrucât termenul „Transnistria” a apărut înainte de Primul Război Mondial şi se referea la teritoriile din stânga Nistrului, locuite predominant de moldoveni.

Citiți și: GĂGĂUZIA cere, după Transnistria, asistență din partea Rusiei /Chișinăul denunță ”acțiuni de propagandă”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Peripeții la antrenamentul rezerviștilor. Unii au cedat înainte să înceapă exercițiul: „M-au frecat bocancii....
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Panouri cu liderul AUR, George Simion, pe străzile Chișinăului. Autoritățile moldovene spun că nu au...
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
„Fiți amabil, aveți un leucoplast?”. Lunga luptă a rezervistului român cu bocancii și a armatei...
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte,...
„Am învins un cancer, acum mănânc viața cu totul”! Celebrul antrenor a trecut prin momente...
Schema prin care putem economisi peste 1.000 de lei într-o lună
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
Ea este Andreea, tânăra de doar 18 ani care a fost lovită mortal de un...
Câştigătorii Asia Express 2024. Echipele care ajung în marea finală + Cine va lua marele...
Care este banda 1 pe autostradă? Cum sunt numerotate benzile de circulație
Alfred Bulai a fost reţinut. Mai multe studente îl acuză pe profesor de hărţuire sexuală
Apă plată sau carbogazoasă: Care este mai BUNĂ pentru sănătate?
Când se schimbă, de fapt, banii în România? Se va trece la Euro: Ani foarte...
Cele mai nebunești acțiuni ale marilor „spioni” Coldea și Dumbravă constatate de DNA
Cu ce a ajuns să se ocupe Orianda Donca, după ce soțul ei a fost...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Alin Oprea, despre conflictele din trupă cu Tavi Colen, apărute după căsătorie. “Fiecare a început...
Roxana Blagu, fosta membră a trupei Trident, lacrimi și dor în ziua în care fiica...
BANCUL ZILEI. Gheorghe: - Socru-meu și-o făcut operație de schimbare de sex!
O primărie din România își face flotă de mașini electrice